уторак, 27. јануар 2015.

Mileševa, dar Nemanjića

Pre dosta godina smo posetili manastir Mileševa. Ipak sećanja su sveža! Nikada se ničim ne mogu izbrisati. Blagosilja vas poverenje u svetinju i njene moći. Nekako ste prekriveni milošću i oslobođeni svih nedostojnih misli ili dela. Niko nas nije dočekao, nikoga mismo videli u ljudskom obliku, mogli smo doticati freske, ikone, mogli smo pokupiti darove manastiru. Ni na kraju pameti. Sama Nebesa vas prate. Sama Nebesa kontrolišu bogastvo manastira. Sama nebesa obogaćuju posetioca. Osetite se uzvišenima. Osetite se delom svetinje, sama vaša duša se stopi sa starim zidinama i zauvek ostajete tu.
Prelepa bela građevina  koja odiše duhovnošću. Kao najlepša i najinteresantnija freska se izdvaja Beli Anđeo.
Beli anđeo
   Na prvi pogled se uočava čistota lica. Nežan pogled koji blagosilja sve koji ulaze u hram. Blagi naklon i prst uperen u pravcu Hristovog praznog groba bez reči kazuju o njegovom Vaskrsenju. Anđeoski pogled prati posetioca kroz unutrašnjost i izaziva strahopoštovanje. Osmeh ohrabruje da istrajemo u svojim težnjama i čini se da kroz pogled na nas pada sama milost sa nebesa.
U Mileševi se nalazi freska Svetog Save. Meki, nežni lik koji je u sebi sadržavao ogromnu energiju. Verovatno je to jedina slika koja najvernije prikazuje Svetog Savu.
    Mnoga dobra je činio srpskom narodu. Zbog toga je i pamćen kroz toliko vekova.
 Kada je telo Svetoga Save iz Bugarske preneseno u Srbiju položeno je u kripti manastira Mileševe. Ljudi su sa svih strana stizali da se poklone njegovim moštima. Posle propasti Srbije i potpunog ropstva pod Turcima narod je i dalje pristizao moleći se za slobodu i pomoć.  Sinan paša je naredio da se Savine mošti prenesu u Beograd gde su spaljene na brdu Vračar. Danas se tamo nalazi hram Svetog Save.
  Kada se nađete ispred Hrama jedino osećanje koje vas može prožeti jeste ono koje čoveka čini poniznim. Ogromna građevina podseća na veliko delo Sveca. Na njegovo zauzimanje za nas kod samog Tvorca.
  Zvona na hramu su podešena tako da zvone melodiju Svetosavske himne.  Ako se nađete u blizini poslušajte!
  Na mene je Beli Anđeo ostavio poseban utisak pa sam ga oslikala na svili.

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi prijatelji ukoliko imate komentar na pročitani post slobodno napišite.Hvala!